• Välkommen till Mille Notti - Just nu fri frakt på alla köp
||

Journal

Morris & Co. | 160 år av mönstermagi 

William Morris - konstnär, hantverkare, miljöaktivist och socialist - var en av de mest framstående och inflytelserika formgivarna under 1800-talet. Ett William Morris-mönster bjuder på betydligt mer än det du kan se med blotta ögat. Varje skapelse döljer årtusenden av hantverkstraditioner, eftersom Morris ansåg att skapandet av en produkt var lika viktigt som själva användandet av den.

Idag förvaltas William Morris hyllade mönsterskatt av Morris & Co. Vi satte oss ner med Eleanor Tyerman, Senior Designer på Morris & Co för att prata om deras engagemang för att bevara hantverkstraditionen, hur de upprätthåller integriteten i sin ikoniska designportfölj samt hur bevarande och utveckling alltid går hand i hand när de skapar nya produkter eller ingår i samarbeten.  

     

Hur skulle du beskriva William Morris mönsterskapande?    

För mig definieras William Morris design av alla de skepnader han har valt att använda sig av.  Det är så mycket mer än bara blomliknande mönster - de är en levande presentation av hans hopp och tro om världen. Morris stora passion var att skapa vackra välgjorda föremål som användes i vardagen.      

Vad gör era mönster lika relevanta idag som för 160 år sedan?    

Vi på Morris & Co. brukar säga att vi är "Lovingly Crafted since 1861". Det sammanfattar vårt engagemang för bevarandet av hantverkstraditioner, den stora respekt vi har för de material vi använder och att vi alltid går tillbaka till vårt arkiv för att skapa nya produkter. Vi har en ständig kontakt med det förflutna så att vi kan skapa vackra mönster för framtiden.    

William Morris historia och arv, samt nostalgin i hans design, passar perfekt för dagens växande grupp konsumenter som tycker att det är viktigt med handgjorda produkter och genuint hantverk. Vi älskar att se den maximalistiska trenden väckas till liv på nytt och uppmuntrar alla, från nybörjare till experter, att låta sina hem fyllas av vackra mönster.     

Berätta om de mönster som är en del av designsamarbetet Morris & Co. X Mille Notti ?    

Honeysuckle & Tulip skapades 1876 och är en tidig tygdesign från Morris & Co. som föreställer sammanflätade lövverk och blommotiv i spegelvända formationer. De små detaljerna bland de stora blommotiven gör det till ett otroligt välbalanserat verk. Det är definitivt ett mönster som lockar dig att titta närmare.   

Pimpernel, även det en design från 1876, har ett virvlande mönster med komplexa strukturerna – det ser nästan ut att komma dansandes upp mot dig. Det är otroligt intresseväckande och fullt av dynamik. William Morris valde till och med själv detta mönster när han inredde sin matsal på Kelmscott House.        

Vad ska man tänka på när man inreder med mönster, kan man blanda olika mönster?      

Det är otroligt kul att mixa och matcha olika mönster, men det är lätt att det blir för mycket. Håll dig till en tydlig färgpalett när du ska inreda ett rum. Målet är att skapa en miljö där de olika mönstren kan komplettera varandra, utan att skapa ett rörigt intryck. Mitt bästa tips när det handlar om småmönstrad design är att använda enkla accenter för att bryta upp och skapa andrum.         

Hur ser ni på utveckling och bevarande, hur utvecklar ni ert varumärke samtidigt som ni bevarar och använder era ursprungliga mönster?      

Vi har funnits i över 160 år. För många skulle det kunna innebära svårigheter att komma på något nytt, men vi använder istället vår långa historia för att öka vår kreativitet! Vårt arkiv är våra designers främsta favoritverktyg. Där ligger de vackra och tidlösa William Morris-mönstren i tryggt förvar – redo att visa oss vägen framåt. Arkivet är en levande dialog av olika mönster och en stolt påminnelse om vårt arv.    

Uppgiften för oss på Morris & Co. är att förvalta William Morris ursprungliga företag på bästa sätt och vi strävar efter att upprätthålla hans etos och framstående estetik i allt vi gör. Vi vägleds dagligen av Morris kreativa intuition och hedrar hans arv i nuet genom att producera autentiska versioner av hans ursprungliga mönster tillsammans med nya tolkningar inspirerade av skatterna i vårt arkiv.      

Finns det en typisk Morris & Co.-kund?   

Den typiska Morris & Co.-kunden älskar design hämtad från äldre tidsepoker och uppskattar äkta hantverk och kvaliteten hos brittisk design.  De är ofta intresserade av ”The Arts and Crafts Movement” och tänker noggrant över sina köp. De gillar känslan av att kunna hålla en bit historia i sina händer.    

Samtidigt ser vi att även de lite mer moderna konsumenterna har ett stort intresse i Morris & Co. Den nya hantverksälskaren är intresserad av vad som är inne rent visuellt, har stor självsäkerhet när det kommer till estetik och brinner för sina kreativa hobbyer. De väljer Morris & Co. för att ta del av tidlös design som passar ihop med deras samtida värderingar.     

Hur skapas ett lyckat designsamarbete?       

Ett lyckat samarbete handlar om att arbeta tillsammans med någon som har samma värderingar och etos som en själv. På Morris & Co. kretsar dessa värderingar kring hållbarhet; att upprätthålla integriteten i vår ikoniska designportfölj samt använda ansvarsfullt utvunna material och traditionella tekniker för att skapa produkter som håller.         

Slutligen, vad tror du våra kunder kommer drömma om när de bäddar med Morris & Co. X Mille Notti?  

De kommer att drömma om en promenad bland pilträd, de kommer att drömma om de trädgårdar som Morris älskade att befinna sig i, och Themsen som alltid var närvarande i hans tankar.  

Här hittar du hela höstkollektionen – en fusion av detaljrika William Morris mönster och stilrena Mille Notti-klassiker >>

Du kommer också gilla det här

 • Våra sängar – en naturlig utveckling

  Vi har designat sängkläder i över 30 år. Varför? För att vi är övertygade om att förstklassiga material förgyller hela din sovupplevelse. En ambition som kräver att vi skapar unika recept för varje kvalitet.

 • Skapa din magiska bäddning med långkudden!

  Det är enkelt att skapa en magisk och inbjudande hotellkänsla i sovrummet med rätt tillbehör. En produkt som garanterat tillför det lilla extra är vår nyhet - långkudden Varese 50x160 cm!

 • Så tvättar du dina sängkläder

  Att få krypa ner i en säng med nytvättade lakan är en svårslagen känsla. Men hur tvättar man sängkläder så de blir riktigt rena, och hur behåller man den sköna känslan så länge som möjligt?

 • Bästa tipsen för februari

  I februari är de flesta av oss färdiga med minusgrader och mörker, men ännu är det ett tag kvar innan vårsolen anländer.

 • Så stylar du med kuddar

  Att inreda sovrummet med sköna och stilsäkra kuddkombinationer är en trend som kommit för att stanna. Men innan du går loss och skapar din egen drömkombination– kolla in våra tips som hjälper dig att välja rätt storlekar, stil och styling för just dig och din säng.

 • Vinterbada med stil 

  Det iskalla fenomenet vinterbad sägs ge bättre sömn, ökad energi och bättre stresstålighet. Men, det är ju så...kallt. Hur gör man för att komma igång, och vad behöver man egentligen ha med sig? Se vår guide.

 • Bädda för en mysig höst - 5 tips!

  Höstens mörker och kyla väcker vår längtan efter levande ljus, mjuka textiler och mysiga stunder i soffan. Så varför inte förvandla hemmet till en stilsäker oas designad för såväl vila som njutning?

 • Så stylar du stilsäkert med mönster - 5 tips 

  Är du sugen på att inreda med mönster, men vågar inte riktigt? Eller har du en mer modern inredningsstil som inte känns förenlig med iögonfallande färger, former och uttryck? Tänk om!

 • Mönstertradition i Sverige

  Vi svenskar föredrar att inreda enfärgat och gärna ljust - stämmer det verkligen? Vi frågade Pauline von Rosen, vars företag Frank & Cordinata representerat Morris & Co i över 15 år, hur det egentligen står till med mönstertraditionen i Sverige.

 • Sängguide - så väljer du rätt säng

  Val av ny säng kan kännas övermäktigt. Vilken modell passar bäst? Ska sängen vara fast eller något mjukare – och hur hittar man en säng som håller sig lika skön år efter år?

 • 5 tips - Så bäddar du hållbart för barnen

  Barn växer inte bara ur sina kläder. När spjälsängen blir för trång och ska bytas ut, är det god tid att även se över täcken, kuddar och sängkläder. I stället för att investera i mellanstorlekar som endast fungerar en begränsad tid, och kvaliteter som inte håller måttet - föreslår vi att du bäddar för en mer hållbar stil i juniorrummet.

 • Vad är trådtäthet?

  Du har säkert hört begreppet trådtäthet någon gång. Kanske i samband med ett uttalande i stil med: “Ju högre trådtäthet, desto bättre kvalitet!”. Men stämmer det verkligen?

 • 5 tips för ditt hemma-SPA

  När orken tryter och vardagen känns övermäktig är det viktigt att vi stannar upp och pausar. Varför inte skapa en lyxig oas i ditt eget badrum? Här är våra bästa tips för ett hemma-SPA som varsamt mjukar upp såväl kropp som själ.

 • Tvätta dun: De 5 vanligaste misstagen

  Att somna och vakna på en fluffig dunkudde med ett fjäderlätt duntäcke vilandes mot kroppen är en härlig känsla. Men visste du att din dundröm kan förstöras i tvätten? 

 • Välj rätt dunkudde – 5 tips

  Den perfekta dunkudden är mjuk, fluffig och förvandlar varje natt till en dröm. Tyvärr måste vi väcka dig här. Det finns nämligen inte en dunkudde som passar alla. Faktorer som sovställning och val av madrass påverkar vilken modell som passar bäst för just dig. Målet är att din ryggrad och nacke ska hamna i linje med varandra. Då vaknar du utvilad och glad – med en kropp som känner sig utsövd och stark, istället för trött och stel.

 • Så väljer du rätt duntäcke

  Vill du få dina sömndrömmar att gå i uppfyllelse? Då ska du ta reda på vilket sorts duntäcke som passar bäst för just dig och dina behov.

 • Så inreder du linneskåpet – 5 inspirerande tips!

  Med våren och ljuset kommer även längtan – att rensa ut, uppdatera och förnya hemma! Låt kreativiteten flöda och skapa ett linneskåp med plats för såväl drömmar som ljuvligt sköna kvaliteter.

 • 5 sätt att förnya hemma!

  När vintern går över i vår dyker den upp – längtan efter nya uttryck, färger och kvaliteter. Med några enkla uppdateringar förvandlar du vintertrött inredning till en stilsäker vårvind som sveper genom hemmets alla rum. Inspirerande eller hur? Här är fem sätt att förnya hemma i vår!

 • 5 tips för en ljuvligt skön alla hjärtans dag!

  Årets mest kärleksfulla present är tid! Oavsett om du väljer att investera i dig själv eller någon du älskar så se till att verkligen njuta av stunden. Här är fem tips som garanterat förvandlar din vardag till en lyxig och stilsäker kärleksfest.

 • Underlakansguide

  När du bäddar med rätt underlakan lägger du grunden för en ny, sensationell sovupplevelse. Vad drömmer du om? Krispigt sval percale, silkeslen satin eller naturligt följsamt linne?

 • Kvalitetsguide

  Percale, satin och linne. Tre underbara kvaliteter att sova i – men hur skiljer de sig åt när det kommer till råmaterial och tillverkning? Och hur känns de egentligen mot huden?

 • Vad är lyocell?

  Lyocell är en miljövänlig variant av viskos med långa fina fibrer som tillverkas av cellulosamassa från snabbväxande träslag, framförallt eucalyptus och bok.

 • 5 sätt att få din säng och dina kuddar att hålla längre

  Att sjunka ner i en krispigt nybäddad säng och omfamnas av högklassiga kvaliteter är en svårslagen känsla. Trots det glömmer vi ofta bort att ta hand om vår säng.

 • Så tvättar du din frotté!

  Att tvätta frottéhanddukar på rätt sätt kan verka som en enkel match. Men det finns faktiskt en rad fallgropar som du bör undvika om du vill bevara såväl kvalitet som känsla. Låt oss guida dig till en renare, mjukare och fluffigare frotté.

 • Så håller du dina lakan krispigt vita

  Vita krispiga lakan, finns det något fräschare eller mer tidlöst vackert? Våra sängkläder i vit percale, satin eller vitt linne förvandlar ditt sovrum till en stilren och avkopplande plats där du kan pausa alla intryck.

 • Så tvättar du ditt duntäcke

  Fjäderlätt, fluffigt och alldeles underbart. För att ditt duntäcke ska förbli så behöver du tvätta det på rätt sätt. Tennisbollar i tvättmaskinen och tvättmedel utan tensider är två bra skötselråd – men det finns många fler.

 • Så tvättar du dina dunkuddar

  Mjuk, fluffig och alldeles underbar! Har du investerat i dina drömmars kudde? Så här sköter du om och tvättar den så att den bibehåller sin fina kvalitet.

 • Det här händer i kroppen när du sover riktigt gott

  Att sova skönt och gott är en investering i vår hälsa. När vi sover varvar kroppen ner och reparerar sig, blodtrycket sjunker liksom pulsen och kroppstemperaturen, och musklerna slappnar av. Intervju med sömnforskaren Christian Benedict

 • Hållbara förutsättningar för tidlös design

  Tillverkning i Europa, ekologisk bomull och naturliga material, sängar gjorda för hand samt dun som är såväl spårbart som rent och etiskt framställt är några av de faktorer som skapar långsiktiga, hållbara förutsättningar för Mille Nottis stilrena kvalitetsprodukter.

 • Hur Peder upptäckte Mille Nottis Percale

  Det var en sommardag i början av 1990-talet som Peder Wehtje, grundaren av Mille Notti, var på resa i Portugal för att träffa textilleverantörer.

 • 7 stilfulla och hållbara anledningar att välja linne

  Vad är det som gör linne så speciellt? Kanske är det följsamheten, fylligheten och den naturliga känslan av tyngd som gör linne till en lika elegant som lättsam kvalitet – perfekt att sova i året om! 

 • Hållbar utveckling och hög kvalitet

  Att erbjuda kvalitet handlar inte bara om en bra slutprodukt. Det handlar om ansvar, kunskap och medvetenhet under hela tillverkningsprocessen.

 • Vad ska du tänka på när du väljer sängkläder?

  Det finns sängkläder och så finns det fantastiska sängkläder. Att göra medvetna val när det kommer till vad du sover i kan bli både en passion och en bra investering.

 • Om att välja dun

  Att bädda och sova i fina naturliga material är något vi månar starkt om. Därför prioriterar vi att tillverka våra produkter i 100% rena material såsom bomull, ull, linne och dun.

 • Mille Notti & Sängar

  Att vakna utvilad efter en god natts sömn ger bästa förutsättningar för en bra dag. Därför är vi måna om att tillverka produkter som tillför något alldeles extra. Design, kvalitet och en underbar känsla som ger njutning varje dag och som håller över tid.

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig. Läs mer här